Hypnotherapie

Trance

Iedereen maakt dagelijks tranceachtige toestanden mee. Dit is namelijk hetzelfde als ergens helemaal in verdiept zijn, bijvoorbeeld wanneer u een film kijkt en iemand moet drie keer uw naam roepen voordat u iets hoort.

Rechtstreeks met het onbewuste communiceren

Bij hypnose gebruiken we het vermogen tot concentreren, de trance, om naar binnen te kijken. Het kritisch bewustzijn, het logische denksysteem, wordt gepasseerd. Maar het observerende vermogen blijft altijd aanwezig, zelfs tijdens diepe trance. Als het nodig is kan iemand meteen terugkomen in het normale denken. Dit wordt weleens dubbelbewustzijn genoemd. Aan de ene kant is men sterk bezig met wat in de trance beleefd en ervaren wordt, aan de andere kant blijft een deel van het bewustzijn zich bewust van het hier en nu. Dit betekent dat iemand niet gedwongen kan worden om iets te zeggen of te doen wat hij niet wil en is het altijd mogelijk om direct uit de hypnose te komen.

U en ik communiceren dus door middel van hypnose rechtstreeks met uw onbewuste. Mijn taalgebruik, als therapeut, vormt de brug daar naar toe.

Wat maakt hypnotherapie effectief?

Tijdens een hypnotische trance ziet en voelt u meer in uw eigen psyche dan normaal gesproken. U bent daarnaast beter in staat om suggesties voor verandering in u op te nemen.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Er zijn geen speciale eigenschappen nodig om in trance te kunnen raken, daarom is deze methode voor vrijwel iedereen geschikt.

Hypnotherapie kan worden ingezet bij zowel lichamelijke, psychische als emotionele klachten. Wetenschappelijk aangetoond zijn de positieve resultaten bij behandeling van het prikkelbaar darmsyndroom (PDS), en de medische hypnotherapie bij behandeling van kinderen met buikpijn. Maar het kan ook gebruikt worden voor het verbeteren van prestaties, van gevoelens of ervaring van het ‘zelf’. Belangrijk onderdeel van deze therapie is het versterken van positieve gevoelens en het contact herstellen met de eigen innerlijke kracht.